torsdag 15 april 2010

Silverrävarna och maten

Mappies, Silvverrävar, det grå guldet, jätteproppen Orvar... Det här är en bok om den stora generationsgruppen fyrtiotalisterna och deras matvanor.

Boken tar oss med på en matresa från 50-talets Sverige fram till idag. Här växer en bild av den rekordstora generationens matminnen, matens sociala betydelse, hälsa och miljötänkande fram. Genom deras egna berättelser överbyggs avståndet mellan mediernas oövervinnerliga äventyrare och vård- och omsorgsforskningens bräckliga människor i behov av vård och beskydd.

Berättelserna varvas med tidstypiska recept.

Ju mer vi är tillsammans bygger på material som insamlats i samband med projektet ”Den mångdimensionella matkonsumenten”, vid Centrum för komsumtionsvetenskap i Göteborg.

Helene Brembeck är bokens redaktör och professor i etnologi. Hon har tidigare utgivit boken Hem till McDonalds.

Övriga medverkande > Lena Jonsson, doktor i näringslära; Helena Shanahan och Kerstin Bergström, professor respektive licentiat i hushållsvetenskap; MariAnn Karlsson, professor i människa – tekniksystem och Eva Ossiansson ekonomie doktor i företagsekonomi.